Feeds:
Postitused
Kommentaarid

Kust leida vajalikke vitamiine

Võib öelda, et toitumisele hakkasin tähelepanu pöörama umbes 6 aastat tagasi, kui vahetasin valge suhkru rafineerimata roosuhkru vastu. Kui aga paar aastat tagasi muutus tervis väga halvaks, hakkasin täpsemalt uurima, mida söön ja kuidas söödu kehale ja vaimule mõju avaldab. Nii sai minust taimetoitlane. Minu üllatuseks aga teavad inimesed üldiselt väga vähe sellest, mida nad alla neelavad. Näiteks väidetakse mulle, et inimesel on vaja loomset valku. Pean tõdema, et selliseid väiteid esitavad need, kes ilma igasuguste küsimuseta söövad briljantrohelist (kasutatakse maiustuste valmistamisel) ja muid kantserogeenseid aineid. Ja neile on üllatuseks, et uuringute kohaselt on taimetoitlased kaks korda vastupidavamad kui need, kes söövad liha (Fisher, 1907. “The influence of Flesh Eating on Endurance”. Yale Medical Journal; Analoogsed uuringud, mis viis läbi doktor J.H. Kellogg sõjasanatooriumis Michigan´is, andsid samasugused tulemused. Brüsseli Ülikooli doktorid J. Loteyko ja V. Kipani viisid läbi uuringud eesmärgiga kontrollida doktor Fisheri uurimuste tulemusi). Ning et organism on võimaline omandama ainult 10% lihas sisalduvatest valkudest ja kaloritest, ülejäänud 90% on kasutu rämps. Inimese seedekulgla omastab aedoavalke paremini kui näiteks kala- või lihavalke. Aedoavalk on lihavalgust väärtuslikum ning ubades on kuus korda rohkem valke kui piimas ja kolm korda rohkem kui nisuleivas. Iseasi on see, kui oluline see valk siis ikkagi on  ( http://paikesetoit.blogspot.com/2011/05/mis-on-uldse-valk.html ; http://paikesetoit.blogspot.com/2012/08/kuidas-sa-oma-valgud-katte-saad.html ). Valgutoitudest on veel esile toodud läätsed, kikerherned, kinoa, pähklid (mandel, indiapähkel, pistaatsiapähkel), tofu, sojatooted, spinat, brokkoli, kanep, chiaseemned, seedri-, seesami-, päevalille-, mooniseemned, kakaopulber.

Samuti olen saanud küsimusi, et kust sa siis näiteks rauda saad. Seepärast koostasin väikese julgustava ülevaate sellest, kust inimene võib leida vajalikke vitamiine.

Nimetus Toit Märkus
Raud Punased oad, läätsed, kikerherned, kinoa, tatar, pruun riis, amarant, kuuseokkad, hirss, pähklid, seemned, virsik, kuivatatud puuviljad nagu rosinad, ploomid, aprikoosid, viigimarjad, mesi, küüslauk, peet, arbuus, kõrvits, avokaado, tomat, spargelkapsas, lehtsalat, vaarikad, mustsõstrad Raud kindlustab nahas rakuhingamist, olles mitme oksüdatiivse fermendi koostises. Nahahaigusi põdevad rauavaegusaneemiaga patsiendid paranevad aeglaselt ja halvasti.Vastavalt uuringutele saab inimene 80% rauda taimsest toidust. Raua imendumist neljakordistab selle tarbimine koos 75 mg C-vitamiiniga
Magneesium Kinoa, amarant, taimede rohelised osad, lehtsalat, banaan, ananass, avokaado, mandlid, tatar, hirss, mesi, porgand, küüslauk, peet, õun, kiivi, mustsõstrad Magneesiumi imendumine toimib koos D-vitamiiniga. Magneesiumi viib kehast välja alkohol, pinnapealne uni, stress, rohke suhkru taribmine. Imendumist häirib teravili
Kaalium Tatar, amarant, hirss, avokaado, nektariin, banaan (358 mg 100 g kohta), mango, dattlid, aprikoos, kiivi, ananass, arbuus, rosinad, visikud, ploomid, seemned, lillkapsas, spargelkapsas, kartul, kõrvits ja teised köögiviljad, mesi, küüslauk, porrulauk, avokaado, tomat, mustsõstrad, vaarikad Küüslauk säilitab enamuse oma tervistavad omadused ka kuumutamisel (hautamine)
Kaltsium Lehtkapsas, naeri lehed, mandlid, viigimarjad, dattlid, päevalilleseemned, brokkoli, till, petersell, seesamiseemned, pähklid, pruunvetikas, banaan, ananass, kinoa, amarant (kaks korda rohkem kui piimas), apelsin (keskmine apelsin sisaldab sama palju kaltsiumit kui u 28 g Brie juust; mesi, porgand, küüslauk, peet, kõrvits, avokaado, spargelkapsas, mustsõstrad, lehtsalat, vaarikad Toimib koos A- ja C-vitamiiniga. Kaltsiumit viib kehast välja alkohol, nikotiin, kofeiin, suhkur, gaseeritud joogid, sool, spinat, rabarber
A-vitamiin Oranzid ja kollased köögiviljad (n paprika, kõrvits, porgand, tomat), nektariin, apelsin, papaia, kiivi, virsik, kuuseokkad, banaan, hurmaa, mango, inka marjad, arbuus, peet (sisaldab beetakarotiini, mis ainevahetuse käigus muutub A- vitamiiniks), avokaado, mustsõstrad, kurk, vaarikad Vastutab naha ja tema follikulaarse süsteemi sarvestumise ning rasunäärmete sekretoorse funktsiooni õige regulatsiooni eest. Ta soodustab taastumist ja intensiivistab oksüdatsiooni.Süües suvel korrapäraselt mangosid, ladestame maksa piisava vitamiin A varu, millest organismile piisab terveks ülejäänud aastaks ilma, et tekiks A-vitamiini puudust (lisaks A-vitamiinile on maksas ka folaadi ehk B9 varu, mille suurepäraseks allikaks on samuti mango). Imendumist takistavad: raske füüsiline töö, raud, liigne alkohol, kohv, prednisoloon, kortisoon, jt.
D-vitamiin Päevalilleseemned, dattlid, munakollane, või, rikastatud piimatooted, amarant, kiivi, avokaado, PÄIKE – ainuüksi 12 minutit keskpäevases päikesevalguses paljaste säärte ja käsivartega annab valgele naisele keskmiselt 3000RÜ-d D-vitamiini. Imendumiseks on vaja boori ning just taimed on heaks boori allikaks, eriti on esile toodud karulauku. Imendumist takistavad: kortikosteroidid, suu kaudu manustatavad
kontratseptiivid, alkohol.Teravilja manustamine vähendab D-vitamiini imendumist. Imendumishäired peensooles, neerude haigestumine.
E-vitamiin Kinoa, amarant, taimsed õlid, seemned, pähklid, oliivid, päevalilleseemned, mango, porgand, õun, kiivi, avokaado, lehtsalat, vaarika lehed Võimendab A-vitamiini toimet. Osaleb naha metabolismi protsessides. Imendumist takistavad: mineraalõlid, raua liig, klooririkas joogivesi, suu kaudu manustatavad kontratseptiivid, antibiootikumid, rääsunud rasvad.
Kuumtöötlemisel kipub lagunema.
K-vitamiin Petersell jt maitseköögiviljad, hapukapsas, nõges, rooskapsas, lillkapsas, spargelkapsas, rapsiõli, kibuvitsamarjad, kapsas, kartul, mais, herned, oad, mango,õun, kiivi, porgand, avokaado, tomat Terve inimese seedekulgla mikroflora sünteesib K-vitamiini ise. Imendumist takistavad: aspiriin, mineraalõli, rääsunud rasvad.
B1 Idud, tatar, pähklid, pruun riis, amarant, tomat, mango, banaan, porgand, arbuus, õun, porrulauk Aitab hästi reguleerida vegetatiivse närvisüsteemi funktsionaalseid häireid. Datlid, kurk, till, lehtsalat, pirn, avokaado, mustsõstrad, vaarikad sisaldavad samuti B-grupi vitamiine. Imendumist takistavad: östrogeen, alkohol, sulfoonamiidid.
B2 Tatar, mandlid, brokoli, kaunviljad, seemned, muna, juust, amarant, tomat, mango, banaan, porgand, õun, porrulauk Annab uriinile erekollase värvi, kui teda on palju (see näitab ka B2 hulka kehas). Osaleb energia produktsioonis. Puudusel tekib kiirelt paljunevates rakkudes energia puudus (nahas ja limaskestades). B2 on kahe tähtsa energia produktsioonis osaleva ensüümi koostisosa: flaviin mononukleotiid FMN ja flaviin adeniin dinukleotiid FAD, aitab hoida limaskestad tervena. Teda on vaja nägemiseks, küünte, naha ja limaskestade ja juuste normaalseks kasvuks, vitamiin B2 soodustab kasvu ja arengut.
PP, B3 Tatar, seemned, pähklid, seened, mango, banaan, porgand, porrulauk, pirn, tomat, lehtsalat, vähesel määral kurk Nikotiinamiid (vitamiin PP, B3) on naha jaoks tähtis oma fotodesensibiliseeriva toime tõttu. Nikotiinamiidi defitsiidi tunnuseks on nn vinahigi. Imendumist segavad: alkohol, kohv, suhkur, tärklis, antibiootikumid, östrogeenid.
B5 Kaunviljad, rohelised köögiviljad, seened, pähklid, kartul, tomat, piim, munad, mango, banaan Pantoteenhape (vitamiin B5) on kuulus oma nahka taastavate omaduste poolest. Koensüümina A osalevad pantoteenhape ja tema soolad kui vesilahustuvad vitamiinid mitmes ainevahetusprotsessis. Nahas esineb koensüümi A ainult marrasknahas, st kõige pindmisemates kihtides. Pantoteenhape suurendab epidermises mitooside arvu, soodustades rakkude kiiremat paljunemist ja aidates seega kaasa naha kiiremale paranemisele. Imendumist takistavad: kohvi, östrogeen, alkohol, sulfoonamiidid.
B6 Banaanid, kaunviljad, pähklid, munakollane, tomat, mango, arbuus, lillkapsas, peet, õun Vitamiin B12 on tihedas seoses B6-ga. Viimase defitsiit viib B12 imendumishäireteni seedetraktist. Koos foolhappega osalevad B6 ja B12 hematopoeesis, hemoglobiini sünteesis.Hävib praadimisel, hautamisel. Imendumist takistavad: alkohol, östrogeen.
H Pähklid, idud, kama, munakollane, avokaado Keharakud teda ei tooda, aga toodetakse soole mikrofloora poolt. Jääb sageli sooletraktis seotuks ning temast imendub vaid 8-15%.
Osaleb rasvade ja aminohapete tootmises ja kasutamises. Ilma temata saab ainevahetus tõsiselt kannatada.
– Biotiini puudus tekitab probleeme polüküllastamata rasvhapete sünteesis, veresuhkru sünteesis ja BCAA (hargnenud ahelaga aminohapete) lõhustamises.
– Biotiini on vaja foolhappe, pantoteenhappe ja B12 vitamiini toimimiseks ja ainevahetuseks ning kaunite ja tervete juuste tarvis. Selle puudus on peamine naha ketenduse põhjus.
Teda peaks kasutama kompleksis tiamiini, foolhappe, pantoteenhappe, C-vitamiini, püridoksiini, niatsiini, E-vitamiini ja B12- vitamiiniga.Imendumist takistavad: toores munavalge, sulfoonamiidid, östrogeem, alkohol, parkainete rikas tee.
B9, 10, 11 Kaunviljad, brokoli, lillkapsas, rohelised taimeosad, paprika, pähklid, maasikad, avokaado, oad, aprikoos, kõrvits, porgand Foolhape (B9) reguleerib vereloomet, osaleb koliini ja metioniini ainevahetuses ja hoiab korras ka rasvainevahetust. Imendumist takistavad – östrogeen, vesi, sulfoonamiidid.
B12 küpsed banaanid (pruunika koorega), munakollane, juust, piim, inka marjad, õietolm, Vitamiin B12 koensüüme on leitud pähklites, seemnetes ja kõigis levinud rohelistes lehtedes, puuviljades ja paljudes aedviljades. Vitamiin B12 ei toodeta ei taimede ega loomade poolt. Ainult bakterid omavad vitamiini sünteesiks vajalikke ensüüme. B12 osaleb aktivaatorina metioniini ja koliini sünteesis, mõjutab karotiini muutumist A-vitamiiniks.Terve inimese organism sünteesib seda ise. B12 näol on pm tegemist bakteri elutegevusest tekkinud jäägiga, seega mõtlema peaks eelkõige sellele, mis hävitab meie kehas baktereid, mille elutegevuse tulemusena see vitamiin tekib. Bakter toodab seda meile, metaboolselt kasuliku ja vajaliku B12 vorm on töötlemata värskes taimses toidus sh ka pähklites ja seemnetes. Nii öelda B12 defitsiidi tegelik probleem on kahjustatud seedesüsteem ja toitainete imendumise häired, mitte vitamiini enda defitsiit.Imendumist segavad: happed, leelised, vesi, alkohol, östrogeenid, unerohud.
C Puu- ja köögivljad (n paprika, kaalikas, brokoli, tomat, kurk, kapsas, kartul, õun, pirn, ploom, mango jne) marjad, tsitruselised, kiivi, kuuseokkad, arbuus (aitab ennetada ka söögitoru- ja maovähki), astelpaju, kibuvits, mesi ·    naha, igemete, peenikeste veresoonte (kapillaaride), hammaste, luude ja sidekoe normaalseks talitluseks; eriti  sidekoe valkude (kollageeni ja elastiini) normaalseks sünteesiks, samuti haavade kiireks paranemiseks;
·    mitmete signaalmolekulide ehk virgatsainete sünteesiks (näiteks serotoniin, noradrenaliin, adrenaliin jt), sapphapete sünteesiks kolesteroolist ja steroidhormoonide sünteesiks neerupealistes;
·    keskse vesilahustuva antioksüdandina veres ja rakkudes osaleb C-vitamiin E-vitamiini aktiivvormi taastamises, kaitseb A-vitamiini, B-rühma vitamiine ja hemoglobiini oksüdatsiooni eest;
·    seedekulglas nitraadist ja nitrititest moodustuvate kahjuliku toimega nitrosoamiinide tekke   pärssimiseks;
·    immuunsüsteemi tugevdamiseks;
·    mitmesugusteks paranemisprotsessideks.
Vitamiin C stimuleerib regeneratiivseid protsesse, suurendab organismi vastupanuvõimet nakkushaiguste suhtes ja seda tänu leukotsüütide fagotsütoosivõime suurendamisele. C-vitamiinil on detoksikatiivseid ja desensibiliseerivaid omadusi ning ta reguleerib naha pigmentatsiooni – on suuteline nahka pleegitama. Paljudel kroonilisi nahatõbesid põdevatel inimestel on nahas C-vitamiini mitu korda vähem kui tervetel, siit ka suurem sekundaarsete nakkuste oht. Madalaim C-vitamiini tase on organismis talviti ja kevaditi.Imendumist segavad: alkohol, suitsetamine, oksüdatiivne stress, palavik, aspiriin, paratsetamool, antihistamiinsed preparaadid, östrogeenid.
Omega 3 rasvhape Linaseemned, chia seemned, amarant, kõrvitsaseemne õli, avokaado, mustsõstraseemnetest pressitud õli Üle 2 sp linaseemneid päevas ei tasu süüa.  Et linaseemneõli sisaldab ohtralt küllastumata rasvhappeid, siis ei ole hea seda kuumutada. Tasub teada, et õhuhapniku vaba juurdepääs, soojus ja valgus on kolm linaseemneõli kõige suuremat vaenlast: põhjustavad selle kiiret rääsumist.
Omega 6 rasvhape Chia seemned, linaseemned, amarant, kõrvitsaseemne õli, avokaado, mustsõstraseemnetest pressitud õli Amarandiseemned ja jahu sisaldavad üsna palju polüküllastumata rasvhappeid, seega on neid parem hoida õhukindlas nõus/pakis külmpakis või sügavkülmas.
Omega 9 rasvhape Chia seemned, amarant

4 kommentaari

  1. Ja muidugi ei tasuks unustada marju ja taimi, mis sisaldavad samuti vitamiine. Näiteks Nõgese lehtedes on pea kõik vitamiinid, palju mikroelemente, orgaanilisi happeid, fütontsiide ja tanniine. C-vitamiini on nõgese kasvudes 2,5 korda rohkem kui sidrunis (660 mg %). Samuti on taimses toidus olemas aminohapped, näiteks kinoas, avokaados on olemas kõik vajalikud aminohapped. Ka leidub neid näiteks mees, amarandis, tatras, kamutis.


  2. Olen terve oma teadliku elu vaevelnud kõrvetiste ja iiveldushoogude käes. Ühel hetkel kuulsin, et abi võib olla sellest, kui ära jätta menüüst lihatooted. Kaotada polnud mul midagi, nii et siis otsustasin proovida. Ja ennäe imet, ei iivelda enam. Vaid vahel ,kui liiga palju juustu söön, siis annab end jälle tunda. Minu suureks imestuseks pidin ma taimetoitlasena kuulma igasuguseid põnevaid kommentaare. Näiteks, et olen jehhoova tunnistaja, muutun valgeks ja kortsuliseks jne. Nojah. Olen nüüd terve aasta taimetoitlane olnud ja nahal on vähemaks jäänud vistrikke, muid muutusi ma nahal ei märka. Igaljuhul on hea, kui on olemas konkreetne allikas, kust siis leida vitamiinide asukohti. Nii, et suurepärane 🙂


  3. Kahjuks ei ole mul tehnilistel põhjustel võimalik lisada tabelisse uusi ridu, seepärast kirjutan kommentaaridesse huviliste survel, kust võib leida tsinki:
    kaunviljad (erinevad hernesordid), idandid, tatar, tomat, sibul, salat, vetikad, kõrvitsaseemned, puuviljad (pirn, õun, ploom, kiivi), maasikad.

    Tsink kuulub enam kui saja ensüümi koostisse, mis reguleerivad organismis toimuvaid reaktsioone. Tsink mõjutab inimese söögiisu, lõhna- ja maitsetaju. Tsink suurendab immuunsust, mõjutab küünte, naha ja juuste seisundit ning kudede kasvamist ja taastumist, on vajalik seksuaalarengu ja sigimise seisukohast.
    Zn vaegusele viitavad maitse- ja lõhnataju ning söögiisu kadumine, kasvupeetus ja haavade paranemise aeglustumine, kuiv põletikuline nahk, kõõm.
    Zn preparaatide ületarbimine põhjustab mao- ja sooleärritusi, vähendab immuunsust ja vase omandamist.
    Zn puudus võib võimendada ATH sümptome.


  4. Kroom
    Peamised kroomi sisaldavad toiduained on seened, juustud, kartulid, õunad, rosinad, viinamarjad, brokkoli, paprikad, küüslauk, sibul, ploomid jt kuivatatud puuivljad, pähklid, seemned. Jookidest on kroomi viinamarjaveinis ja mõnedes mineraalvetes.
    Toidu rafineerimisega läheb osa looduslikes toiduainetes leiduvast kroomist kaotsi. Näiteks toorsuhkur ja melass sisaldavad kroomi, rafineeritud suhkur aga mitte. Kroomi on vaja päriliku materjali (DNA) säilitamiseks, sünteesiks ja valikuliseks avaldumiseks; kroom mõjutab vere suhkrusisaldust ja koos sellega teatud määral ka magusaisu; insuliini kaudu mõjutab kroom süsivesikute, lipiidide ja valkude ainevahetust



Comments RSS

Lisa kommentaar